Esitelmäkutsu: Työväki ja Neuvostoliiton vuosisata

Tampere 21.–22.8.2023

Inkeriläisiä työläisiä Neuvosto-Karjalassa vuonna 1950. SKS KIA, Aino Merosen arkisto, CC BY 4.0.

Työväen historian ja perinteen tutkimuksen seuran kesäseminaarissa tarkastellaan Neuvostoliittoa työväen näkökulmasta. Tutkija Moshe Levin (2005) käytti käsitettä ’Neuvostoliiton vuosisata’ kuvaamaan maan valtavaa merkitystä koko 1900-luvun ajan. Seminaarissa tarkastellaan tästä lähtökohdasta Neuvostoliiton ja työväestön vuorovaikutusta. Neuvostoliittoa – työläisten ja talonpoikien valtiota – on ihailtu ja jäljitelty, mutta myös vastustettu ja vihattu. Näkemyksiin ja mielipiteisiin ovat vaikuttaneet Neuvostoliiton historian eri vaiheet sekä ideologiset näkökulmat, joista maata ja sen yhteiskunnallisia käytänteitä on tarkasteltu. Suomen naapurimaana Neuvostoliitto vaikutti erityisen merkittävästi suomalaiseen työväkeen kautta historiansa.

Kesäseminaariin ovat tervetulleita esitelmät eri tieteenaloilta. Esitelmien mahdollisia tarkastelukohteita ovat esimerkiksi:

  • Neuvosto-Venäjä ja Suomen sisällissota
  • suomalaisten kommunistien ja loikkarien kohtalot Neuvostoliitossa
  • terrorin ja pakkotyön kokemukset
  • Neuvostoliitto esikuvana työväelle
  • Neuvostoliiton vaikutus työväen järjestäytymiseen ja kulttuuritoimintaan
  • työväki opintomatkalla ja lomalla Neuvostoliitossa
  • ulkomaalaiset työssä Neuvostoliitossa
  • työväenkulttuuri ja työväentutkimus Neuvostoliiton jälkeisenä aikana.

Lähetä liuskan mittainen ehdotus esitelmäsi sisällöstä doc, docx- tai pdf-tiedostona viimeistään 14.4.2023 Silja Pitkäselle (silja.k.pitkanen(ät)student.jyu.fi). Seminaariin hyväksyttävien esitelmien valinnasta tiedotetaan toukokuun 2023 aikana.

Seminaarin pääpuhujiksi ovat varmistuneet Pia Koivunen (Turun yliopisto), Maria Lähteenmäki (Itä-Suomen yliopisto), Aleksi Mainio (Kansallisarkisto, Helsingin yliopisto) ja Julia L. Mickenberg (University of Texas at Austin).

Seminaari järjestetään Työväenmuseo Werstaalla Tampereella 21.–22.8.2023. Esitelmien pituus on 20 minuuttia + 10 minuuttia keskustelua. Seminaari on maksuton. Kotimaan kohtuulliset matkakulut korvataan esiintyjille. Seminaarin pohjalta toimitetaan valituista esityksistä artikkelikokoelma, joka ilmestyy vuonna 2024.

Lisätietoja: Silja Pitkänen (silja.k.pitkanen(ät)student.jyu.fi), Matias Kaihovirta (matias.kaihovirta(ät)abo.fi) ja Anna Laakkonen (anna.laakkonen(ät)uef.fi).

Comments are closed.