Hanne Koivisto: Politiikkaa, erotiikkaa ja kulttuuritaistelua

Työväen historian ja perinteen tutkimuksen seura on juuri julkaissut uuden verkkokirjana ja kirja kerrallaan painettuna kirjana saatavissa olevan teoksen:


Hanne Koivisto, Politiikkaa, erotiikkaa ja kulttuuritaistelua – Kirjoituksia suomalaisesta vasemmistoälymystöstä 1930-luvulla, Työväen historian ja perinteen tutkimuksen seura, Helsinki 2011, 340 s.

Artikkelikokoelman kohteena on 1930-luvun radikaali vasemmistoälymystö, joka toimi Helsingissä Akateemisen Sosialistiseuran, Tulenkantajien seuran ja kirjailijaryhmä Kiilan piirissä. Kirjoitusten keskushahmoksi nousee opiskeluvuosiaan elänyt Raoul Palmgren aatetovereineen, joita olivat mm. Jarno Pennanen ja Helmer Adler. Artikkeleiden aihepiirit liikkuvat politiikasta ja kulttuuritaistelusta intellektuellin tehtävien ja identiteettikysymysten pohdiskeluun. Vasemmistoälymystön naisia, kuten Kaisu-Mirjami Rydbergiä ja Katri Valaa tarkastellaan poliittisina puhujina, runoilijoina sekä seksuaalisen suvaitsevuuden esitaistelijoina.

”Sivistyneistökäännynnäisten” lisäksi huomiota saavat myös työväestöstä lähteneet työläisintellektuellit. Vasemmistointellektuelleista tuli yhteiskunnan ja kulttuurin rajojen koettelijoita, mutta myös rajojen
väliin putoajia. Vasta sotien jälkeen he pääsivät toteuttamaan näkemyksiään politiikassa ja kulttuurielämässä. 30-luvun ankarat vuodet saivat Palmgrenin 30-luvun kuvissa sankarillisen hohteen.

Artikkelikokoelman kirjoittaja FL Hanne Koivisto toimii Kulttuurihistorian lehtorina Turun yliopistossa, avoimen yliopiston opetuksessa. Hän valmistelee väitöskirjaa suomalaisen vasemmistoälymystön identiteettikysymyksistä 1930-1950-luvuilla.

 

Teos on saatavissa sekä verkkoversiona että painettuna kirjana:

1. Verkossa se on julkaistu YUDU-palvelussa. Klikkaa tästä niin pääset lukemaan kirjaa. Sivun vaihtaminen tapahtuu sivun alareunan “hiirenkorvaa” klikkaamalla.

2. Voit myös ladata itsellesi pdf-version.

3. Painettua kirjaa myy Tiedekirja. Hinta 28,00 € + postikulut.

4. Työväen historian ja perinteen tutkimuksen seuran jäsenet voivat tilata painetun kirjan (20,00 €) suoraan seuralta: Raimo Parikka c/o Kansan Arkisto, Vetehisenkuja 1 00530 Helsinki  (raimoparikka (at) gmail.com) tai maksamalla 20,00 € seuran tilille FI83 8000 1000 4650 30.

Save

Comments are closed.