Alfred ja Anna Sarlin – Maalaispappilasta maailmaa muuttamaan

Maija Saraste, Alfred ja Anna Sarlin. Maalaispappilasta maailmaa muuttamaan. Työväen historian ja perinteen tutkimuksen seura. Helsinki 2023. 456 s. ISBN 978-952-7466-25-4 (Nid.) , ISBN 978-952-7466-26-1 (PDF).

Alfred ja Anna Sarlin olivat aikanaan tunnettuja yhteiskunnallisia vaikuttajia, mutta heidän elämäntyönsä on jäänyt unohduksiin.

Sarlinin sisarukset kasvoivat Pohjois-Savossa herännäispapin perheessä. Alfred Sarlinista (1860−1919) tuli agronomi ja hän työskenteli toimittajana nuorsuomalaisissa sanomalehdissä, Työmiehessä ja Työmiehen Illanvietossa. Alfred Sarlin etsi omaa paikkaansa uusien aatteiden myllerryksessä ja päätyi tinkimättömäksi vapaa-ajattelijaksi. Hän puolusti johdonmukaisesti sanan- ja uskonnonvapautta ja joutui 1910-luvulla vankilaan kirkkoa ja
tsaaria kritisoivien julkaisujensa vuoksi. Anna Sarlinista (1862−1933) tuli laulajatar, laulunopettaja, kuoronjohtaja ja nuottikustantaja. Hän oli aikansa arvostetuin musiikkipedagogi, joka vuosikymmenien ajan kehitti musiikinopetusta ja koetti parantaa musiikin asemaa kouluissa. Hänen aktiivisen toimintansa vaikutus ulottui koko suomalaiseen musiikkielämään.

Alfred ja Anna Sarlin olivat oman alansa tienraivaajia, jotka halusivat edistää yhteiskunnallista tasa-arvoa, naisten asemaa ja kansansivistystä. Heidän elämäntarinansa kertoo historian murrosvaiheessa eläneiden ihmisten ajattelusta ja toiminnasta.

FM Maija Saraste teki työuransa Oulun kaupunginkirjastossa. Hän on julkaissut tietokirjat Kello löi jo viisi. R. Raalan elämäntarina ja Radio-Mikro. Kaikkea maan ja antennin välillä 1946−1992.

*****

Oulun seurakunnan Rauhan Tervehdys -lehdessä 20.1.2024 on laajahko esittely /haastattelu Maija Sarasteen ja Satu Saarisen kirjoista. Katso koko teksti Maija Sarasteen ja Satu Saarisen tutkimukset ja kirjat

Kirja on saatavissa sekä verkkoversiona että painettuna kirjana:

1. Voit myös ladata itsellesi ilmaisen pdf-version

Huomioithan ladattavan PDF:n käyttöoikeudet: Kirjan artikkelien tulostaminen ja tallentaminen on sallittua yksityiseen käyttöön tekijänoikeuslain mukaisesti. Opetus- ja tutkimustarkoituksiin artikkeleita saa tulostaa, kopioida ja tallentaa sekä käyttää Kopioston kopiointiluvan ehtojen mukaisesti. Muusta käytöstä tulee sopia erikseen tekijänoikeuden haltijan kanssa. Lisätietoa Kopioston kopiointiluvasta: www.kopiosto.fi

2. Painettua kirjaa myyvät hyvinvarustetut kirjakaupat,  esim  Tiedekirjan verkkokirjakauppa tai Snellmaninkatu 13 myymälä. Ovh 30,00 €.

3. Työväen historian ja perinteen tutkimuksen seuran jäsenet voivat tilata painetun kirjan (20,00 €) suoraan seuralta: Raimo Parikka c/o Kansan Arkisto, Vetehisenkuja 1 00530 Helsinki  (raimoparikka (at) gmail.com) tai maksamalla 20,00 € seuran tilille FI83 8000 1000 4650 30 (Muista laittaa osoite mukaan).

Comments are closed.