Marjaliisa Hentilä: SOVITTELIJA Matti Paasivuori 1866-1937

Työväen historian ja perinteen tutkimuksen seuran kahdeksas verkkokirjana ja kirja kerrallaan painettuna kirjana ilmestyvä teos on valtiotieteen tohtori, dosentti ja Työväen Arkiston erikoistutkija Marjaliisa Hentilän kirjoittama Matti Paasivuoren elämäkerta:

Marjaliisa Hentilä: Sovittelija. Matti Paasivuori 1866-1937. Työväen historian ja perinteen tutkimuksen seura, Helsinki 2013, 446 s. Ovh 30,-

Matti Paasivuori oli ensimmäinen työläistaustainen ammattipoliitikko. Hän tuli köyhistä oloista Ilmajoelta ja nousi ilman minkäänlaista koulutusta Suomen työväenliikkeen johtoon ja poliittiseen eliittiin, kansanedustajaksi ja ministeriksi.

Hän oli tunnettu agitaattori ja puhuja mutta myös työelämän ja poliittisten ristiriitojen sovittelija. Paasivuori jäi vuonna 1918 vallankumouksen ja sisällissodan ulkopuolelle, ja vain hänet hyväksyttiin työväestön edustajaksi, kun eduskunta toukokuussa 1918 kokoontui. Hän puhui voimakkaasti ihmis- ja kansalaisoikeuksien rikkomista vastaan – ja vastusti jyrkästi Suomen muuttamista kuningaskunnaksi.

Matti Paasivuori vaikutti maatalousvaltaisen ja vanhoillisen Suomen yhteiskuntarakenteiden muutokseen. Hän oli kahdeksan tunnin työpäivän, sosiaaliturvan ja työsuojelun esitaistelija, joka edisti toiminnallaan työväenliikkeen kehittymistä yhteistyökykyiseksi ja varteenotettavaksi yhteiskunnalliseksi toimijaksi.

Teos on seuran ja  Työväen Arkiston yhteisjulkaisu.

Katso arvio Helsingin Sanomat 13.1.2014: Matti Paasivuori rakensi hyinvointimme perustan.

Kirja on saatavissa sekä verkkoversiona että painettuna kirjana:

1. Verkossa se on julkaistu YUDU-palvelussa. Klikkaa tästä niin pääset lukemaan kirjaa. Sivun vaihtaminen tapahtuu sivun alareunan “hiirenkorvaa” klikkaamalla.

2. Voit myös ladata itsellesi pdf-version.

3. Painettua kirjaa myyvät hyvinvarustetut kirjakaupat,  esim  Tiedekirjan verkkokirjakauppa. Ovh 30,00 €.

4. Työväen historian ja perinteen tutkimuksen seuran jäsenet voivat tilata painetun kirjan (20,00 €) suoraan seuralta: Raimo Parikka c/o Kansan Arkisto, Vetehisenkuja 1 00530 Helsinki  (raimoparikka (at) gmail.com) tai maksamalla 20,00 € seuran tilille FI83 8000 1000 4650 30.


Save

Comments are closed.