Vasemman laidan toisinajattelijat

Pentti Raittila, Vasemman laidan toisinajattelijat. Taisto Harra ja Mauri Sirnö kommunistisina journalisteina ja poliitikkoina Tampereella 1960–1980-luvuilla. Työväen historian ja perinteen tutkimuksen seura. Helsinki 2024. 557 s.

Kirja avaa kahden journalistin elämäntyön kautta näköalan Suomen lähihistorian vasempaan laitaan, perinteisen työväenkulttuurin ja 1960-luvun moniarvoistuvan kulttuurielämän yhteentörmäykseen, kiistaan SKP:n ja kansandemokraattisen liikkeen uudistumisesta.

Taisto Harra oli metsäkämppien, rakennustyömaiden ja lakkotaistelujen kautta kommunistiksi päätynyt kulkumies, itseoppinut toimittaja ja 1960-luvulla professorin väittelyyn haastanut vallankumousmies. 1970-luvulla Harra oli stalinistiksi leimattu päätoimittaja ja 1980–1990-luvuilla tuottelias kirjailija.

Mauri Sirnö oli kommunistikodin lapsi, vakaumuksellinen antistalinisti, 1960-luvulla moniarvoisuuden ja yksilön oikeuksien puolesta taisteleva kulttuuriradikaali. Harran tavoin Sirnö oli puolueensa sisäisen kiistan keskeinen taustahahmo, korpikommunisti ja samalla punaisen Tampereen puolestapuhuja, 1980-luvulla myös merkittävä kunnallispoliitikko. <

Teos on sanomalehtiaineistoihin, arkistoihin ja aikalaisten haastatteluihin perustuva tutkimus ja tietokirja, jossa Taisto Harran ja Mauri Sirnön kirjoitukset ja muu toiminta limittyvät laajempaan kontekstiin: Tampereen seudun työväenliikkeen ja vasemmistolaisen journalismin historiaan sekä erityisesti kommunistisen liikkeen hajoamisen ja kuihtumisen historiaan.

*****

Kirja on saatavissa sekä verkkoversiona että painettuna kirjana:

1. Voit myös ladata itsellesi ilmaisen pdf-version

Huomioithan ladattavan PDF:n käyttöoikeudet: Kirjan artikkelien tulostaminen ja tallentaminen on sallittua yksityiseen käyttöön tekijänoikeuslain mukaisesti. Opetus- ja tutkimustarkoituksiin artikkeleita saa tulostaa, kopioida ja tallentaa sekä käyttää Kopioston kopiointiluvan ehtojen mukaisesti. Muusta käytöstä tulee sopia erikseen tekijänoikeuden haltijan kanssa. Lisätietoa Kopioston kopiointiluvasta: www.kopiosto.fi

2. Painettua kirjaa myyvät hyvinvarustetut kirjakaupat,  esim  Tiedekirjan (tulossa) verkkokirjakauppa tai Snellmaninkatu 13 myymälä. Ovh 30,00 €.

3. Työväen historian ja perinteen tutkimuksen seuran jäsenet voivat tilata painetun kirjan (20,00 €) suoraan seuralta: Raimo Parikka  (raimoparikka (at) gmail.com) tai sihteeri (at) thpts.fi. Muista laittaa mukaan osoite ja puhelinnumero (posti vaatii paketteihin vastaanottajan puhelinnumeron).

Comments are closed.