Luokkataistelua ruotsiksi

Johan Ehrstedt, Matias Kaihovirta, Emil Kaukonen & Mats Wickström (toim.) , Luokkataistelua ruotsiksi. Identiteetti ja ideologia 1900-luvun suomenruotsalaisessa työväenliikkeessä. Papers on Labour History XII. Työväen historian ja perinteen tutkimuksen seura 2023.

Nationalismi ja etnisyys ovat nykyisin keskeisiä ilmiöitä niin suomalaisessa kuin kansainvälisessäkin politiikassa. Nationalismi ja identiteettipolitiikka vetoavat voimakkaasti etenkin työväenluokkaan ja työväenliikkeeseen. Onko kuitenkaan kysymys uudesta ilmiöstä, vai onko etnisyydellä ja nationalismilla pidemmät historialliset juuret suomalaisessa työväenliikkeessä? Mitä käsitykset etnisyydestä ja kansakunnasta merkitsivät sosialistisen työväenliikkeen historiassa?

Tässä kokoelmassa tarkastellaan yhdeksän artikkelin voimin kielen ja luokan, sekä nationalismin ja sosialismin suhdetta 1900-luvun suomalaisessa työväenliikkeessä. Kirjan tarkastelukohteena on suomenruotsalaisen työväenliikkeen ja sen eri toimijoiden suhde edellä mainittuihin aiheisiin. Artikkeleiden kirjoittajat nostavat esiin suomenruotsalaisen työväenliikkeen historiaa uudessa valossa ja tarkastelevat millä tavoin sosialistinen suomenruotsalainen identiteetti ilmaisi sosialismin ja nationalismin historiallisia liitoskohtia suomalaisessa, 1900-lukulaisessa kontekstissa. Artikkelit ovat tulosta poikkitieteellisestä Luokkataistelu ruotsiksi: Kieli ja identiteetti ruotsinkielisessä työväenliikkeessä Suomessa 1900-luvulla -tutkimusprojektista, joka toteutettiin Åbo Akademin historian ja kirjallisuustieteen laitoksilla.

*****

Kirja on saatavissa sekä verkkoversiona että painettuna kirjana:

1. Voit myös ladata itsellesi ilmainen pdf-version / Download free pdf.

Huomioithan ladattavan PDF:n käyttöoikeudet: Kirjan tulostaminen ja tallentaminen on sallittua yksityiseen käyttöön tekijänoikeuslain mukaisesti. Opetus- ja tutkimustarkoituksiin artikkeleita saa tulostaa, kopioida ja tallentaa sekä käyttää Kopioston kopiointiluvan ehtojen mukaisesti. Muusta käytöstä tulee sopia erikseen tekijänoikeuden haltijan kanssa. Lisätietoa Kopioston kopiointiluvasta: www.kopiosto.fi

2. Painettua kirjaa myyvät hyvinvarustetut kirjakaupat,  esim  Tiedekirjan verkkokirjakauppa tai Snellmaninkatu 13 myymälä. Ovh 25,00 €.

3. Työväen historian ja perinteen tutkimuksen seuran jäsenet voivat tilata painetun kirjan (20,00 €) suoraan seuralta: Raimo Parikka c/o Kansan Arkisto, Vetehisenkuja 1 00530 Helsinki  (raimoparikka (at) gmail.com) tai maksamalla 20,00 € seuran tilille FI83 8000 1000 4650 30 (Muista laittaa osoite mukaan).

Comments are closed.