Arbetet – Sanomalehti 1910-luvun Turussa ja ihmiset sen ympärillä

Anna Bondestam, Sanomalehti 1910-luvun Turussa ja ihmiset sen ympärillä. Työväen historian ja perinteen tutkimuksen seura. Helsinki 2022. 350 s. ISBN 978-952-7466-13-1 (Nid.) , ISBN 978-952-7466-14-8 (PDF)

Anna Bondestam kirjoitti vuonna 1968 teoksensa Arbetet. En tidning i Åbo på 1910-talet och människorna kring den. Se käsitteli Turussa vuosina 1908-1918 ilmestynyttä sosialidemokraattisesta sanomalehteä. Tuolloin oli kulunut 50 vuotta Suomen sisällissodasta ja valkoisen voittajapuolen historiankuva oli alkanut vähitellen säröillä. Oli tullut tilaa myös hävinneiden punaisten näkemyksille, kokemuksille ja tiedoille.

Anna Bondestam oli työväenliikkeen taustasta kasvanut maisteri ja jo kokenut kaunokirjailija kun hän tarttui Turun ruotsalaisen työväenyhdistyksen ja Suomen ruotsalaisen työväenliiton lehden historiahankkeeseen. Kysymys oli kaksinkertaisesti marginaalisesta ilmiöstä: ruotsinkielisten osuus Suomen väestöstä oli edelleen vähenemässä, ja toisaalta vasemmistolaisuus oli jäänyt Suomen ruotsinkielisen väestön porvarillisen ryhmäidentiteetin varjoon.
Monille Turku oli ruotsalaisen kulttuurin linnake Suomessa. Tästä huolimatta Arbetet-lehden oppositioasenne vakuuttaa nykypäivän lukijankin ylpeästä aatteellisuudesta ja sananvapauden avaruudesta palstoillaan. Bondestamin kirjoittama sanomalehden elämäkerta – sellaiselta se tuntuu – on kohteensa, turkulaisen 1900-luvun alun radikaalivasemmiston näköinen. Teos julkaistaan nyt ensi kerran suomeksi.

Anna Bondestam sai vuonna 1977 täysin ansaitusti Helsingin yliopiston kunniatohtorin arvonimen. Kirjallisen uransa lopulla hän keskittyikin ansiokkaasti mm. Ahvenanmaan ja Pietarsaaren historiaan. Arbetet on kuitenkin hänen historiantutkimuksellinen pääteoksensa.

*****

Kirja on saatavissa sekä verkkoversiona että painettuna kirjana:

1. Voit myös ladata itsellesi ilmainen pdf-version

Huomioithan ladattavan PDF:n käyttöoikeudet: Kirjan artikkelien tulostaminen ja tallentaminen on sallittua yksityiseen käyttöön tekijänoikeuslain mukaisesti. Opetus- ja tutkimustarkoituksiin artikkeleita saa tulostaa, kopioida ja tallentaa sekä käyttää Kopioston kopiointiluvan ehtojen mukaisesti. Muusta käytöstä tulee sopia erikseen tekijänoikeuden haltijan kanssa. Lisätietoa Kopioston kopiointiluvasta: www.kopiosto.fi

2. Painettua kirjaa myyvät hyvinvarustetut kirjakaupat,  esim  Tiedekirjan verkkokirjakauppa tai Snellmaninkatu 13 myymälä. Ovh 25,00 €.

3. Työväen historian ja perinteen tutkimuksen seuran jäsenet voivat tilata painetun kirjan (20,00 €) suoraan seuralta: Raimo Parikka c/o Kansan Arkisto, Vetehisenkuja 1 00530 Helsinki  (raimoparikka (at) gmail.com) tai maksamalla 20,00 € seuran tilille FI83 8000 1000 4650 30 (Muista laittaa osoite mukaan).

Comments are closed.