Sakari Selin: Kun valtiopetos oli isänmaallinen teko

Sakari Selin, Kun valtiopetos oli isänmaallinen teko – Nuoret sodassa Hitleriä vastaan. Työväen historian ja perinteen tutkimuksen seura, Helsinki 2011, 357 s.

Syyskuussa 2003 sotahistorian dosentti Jukka Kulomaa esitelmöi Maanpuolustus-korkeakoulun luentosarjassa toisen maailmansodan aikaisesta vastarintaliikkeestä Suomessa. Hän totesi esitelmässään että ”tuhotöiden määrällä mitattuna parhaiten onnistuttiin Tampereen seudulla. Siellä Pellervo Takatalo kokosi vastarintaryhmänsä nuorista miehistä ja naisista, ei metsäkaartilaisista. Ryhmää ei osattu aluksi epäillä lainkaan tuhotöistä, ja näin ratojen, muuntajien ja sähkölinjojen räjäyttely saattoi jatkua vuoden 1942 lopulle asti.”

Kannanotto oli merkittävä tunnustus tamperelaisille nuorille, joilla ei ollut minkäänlaista sotilaskoulutusta tai kokemusta sodanvastaista toimintaansa varten.

Tämä kirja kertoo heidän tarinansa. He olivat osa vastarintaliikettä, joka kaikkialla Euroopassa nousi vastustamaan natsi-Saksan hirmuvaltaa. Se on erikoinen ja vähän tunnettu luku sotavuosien historiassamme.

******

Teos on saatavissa sekä verkkoversiona että painettuna kirjana.

1. Verkossa se on julkaistu YUDU-palvelussa. Klikkaa tästä niin pääset lukemaan kirjaa. Sivun vaihtaminen tapahtuu sivun alareunan ”hiirenkorvaa” klikkaamalla.

2. Voin ladata itsellesi pdf-version Kansan Arkiston palvelimelta.

3. Painettua kirjaa myyvät hyvin varustetetut kirjakaupat. Ovh 26,00 €.

4. Työväen historian ja perinteen tutkimuksen seuran jäsenet voivat tilata painetun kirjan (20,00 €) suoraan seuralta: Raimo Parikka c/o Kansan Arkisto, Vetehisenkuja 1 00530 Helsinki  (raimoparikka (at) gmail.com) tai maksamalla 20,00 € seuran tilille FI83 8000 1000 4650 30.

******

 

Kuuntele Seppo Heikkisen tekemä Sakari Selinin haastattelu yle.fi/areena ja yle.fi/radio1/tiede/historiasarjoja.

Save

Comments are closed.