ILMESTYSKIRJA Vietnamin sodan kulttuurihistoriaa

Työväen historian ja perinteen tutkimuksen seuran uusin (22.) verkkokirjana ja kirja kerrallaan painettuna ilmestyvä teos on Hanne Koiviston, Kimi Kärjen ja Maarit Leskelä-Kärjen toimittama artikkelikokoelma ILMESTYSKIRJA Vietnamin sodan kulttuurihistoriaa.

ILMESTYSKIRJA Vietnamin sodan kulttuurihistoriaa. Toimittaneet Hanne Koivisto, Kimi Kärki ja Maarit Leskelä-Kärki. Työväen historian ja perinteen tutkimuksen seura, Helsinki 2016, 600 s.

Ilmestyskirja. Vietnamin sodan kulttuurihistoriaa on kolmenkymmenen artikkelin, esseen, muistelman ja teosesittelyn kokoelma, jonka ovat kirjoittaneet kulttuurihistorian tutkijat ja Vietnamin sotaa 1960- ja 1970-luvuilla vastustaneet.

Vietnamin sodan kulttuurinen varjo on pitkä ja raskas. Siihen kietoutuu moraalikysymyksiä sodan oikeutuksesta, väkivallasta ja rasismista. Se on rakentunut aikalaisten muistoihin ja tallentunut länsimaiseen kulttuuriin. Vietnamissa sodan varjo yltää myös luontoon ja ihmisiin, jopa heidän perimäänsä.

Ilmestyskirjassa liikutaan ajallisesti 1960-luvulta tähän päivään ja maantieteellisesti Vietnamista Yhdysvaltoihin, Ranskaan, Italiaan ja Suomeen. Sodan kaiken tieltään tuhoavaa etenemistä tarkkaillaan amerikkalaisten, myös suomalaistaustaisten sotilaiden silmin Etelä-Vietnamin viidakossa ja länsimaisten, vasemmistolaisten kulttuurimatkailijoiden näkökulmasta Pohjois-Vietnamin puolelta.

Teksteissä kerrotaan Vietnamin sodasta tv-sotana ja kirjeenvaihtajien raportoimana sekä perehdytään nuorison sodanvastaiseen toimintaan niin Yhdysvalloissa kuin Euroopassa, varsinkin Suomessa, jonka tapahtumista kerrotaan muistojen, valokuvien ja runojen, mutta myös tutkimuksen kautta. Näin löydetään sodan yksilöllisten ja kollektiivisten kokemusten merkityksiä. Lopulta pohditaan sodan muistoa siellä kaatuneiden ja sieltä palanneiden veteraanien näkökulmasta niin Yhdysvalloissa kuin Vietnamissa.

Katso sisällysluettelo (pdf)

Kirjasta sanottua:

Taneli Hiltunen: Vietnamin sodan pitkät varjot napalmpommituksista ja kasvimyrkyistä kiisteltyihin muistomerkkeihin . Ennen ja nyt 1/2017.

”Ilmestyskirja: Vietnamin sodan kulttuurihistoriaa on teemoiltaan läheistä sukua viime vuonna ilmestyneelle artikkelikokoelmalle ¡No Pasarán! Espanjan sisällissodan kulttuurihistoriaa, joka sai niin ikään alkunsa Turun yliopiston kulttuurihistorian oppiaineen järjestämän kevätseminaarin tiimoilta. Tällä kertaa kokonaisuus on vieläkin monipuolisempi sekä tieteellisen ja populaarimman kirjoittamisen vahvuuksia yhdistävä. Coppolan elokuvaan palatakseni myös teoksen rakenteella on yhtymäkohtansa siihen. Kapteeni Willard lukee jokimatkallaan ”pimeyden sydämeen” eversti Kurtzista koottua asiakirjakansiota (dossier), ja käsillä oleva teos koostuu niin ikään dossier-osioista, joista kukin on oma puoli-itsenäinen kokonaisuutensa. Ne ovat sisällöltään huomattavasti vapaamuotoisempia kuin perinteiset artikkelikokoelmat, sillä artikkelien lisäksi tärkeä roolinsa on lyhyemmillä esseillä, analyyttisillä kirjaesittelyillä, aikalaismuisteloilla, runoilla ja lauluillakin, jotka kaikki yhdessä luovat teokselle omaleimaisen rytmin. Kokonaisuus on jälleen todella laaja, joten poimin kuvaavia esimerkkejä antamaan yleiskuvan teoksen tavoitteista ja toteutustavoista. Kaikki artikkelit, esseet ja muut tekstit ovat ensiluokkaisia, joten valinnat eivät olleet helppoja.”

”Kaiken kaikkiaan muhkea teos on monipuolinen, syväluotaava ja lähestymistavoiltaan virkistävän ennakkoluuloton sukellus ihmismieleen, sotaan ja sen pitkiin varjoihin. Sille toivoo mahdollisimman laajaa lukijakuntaa, koska vastaavanlaisia monitieteisiä ja yleisinhimillisiä teoksia tulee varsinkin sotahistorian saralla vastaan valitettavan harvoin. Ilmestyskirja: Vietnamin sodan kulttuurihistoriaa onnistuu yhdistämään tieteellisen ja populaarimman omakohtaisen kirjoittamisen tavoilla, jotka saavat lukijan väistämättä ajattelemaan Vietnamin sodasta paljon laajemmin kuin mihin varsinkin pahimmillaan huomattavan yksioikoiset populaarikulttuurin representaatiot yksistään tarjoaisivat edellytykset.”

 

Kirja on saatavissa sekä verkkoversiona että painettuna kirjana:

1. Voit myös ladata itsellesi pdf-version.

2. Painettua kirjaa myyvät hyvinvarustetut kirjakaupat,  esim  Tiedekirjan verkkokirjakauppa tai Snellmaninkatu 13 myymälä. Ovh 30,00 €.

3. Työväen historian ja perinteen tutkimuksen seuran jäsenet voivat tilata painetun kirjan (20,00 €) suoraan seuralta: Raimo Parikka c/o Kansan Arkisto, Vetehisenkuja 1 00530 Helsinki  (raimoparikka (at) gmail.com) tai maksamalla 20,00 € seuran tilille FI83 8000 1000 4650 30.

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

One Response to ILMESTYSKIRJA Vietnamin sodan kulttuurihistoriaa

  1. Ilkka says:

    Kiitokset ilmestyskirjasta. Erittäin informatiivinen pakkaus!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *