Juuso Marttila, Työ teollistumisen ja arjen rajapintana

Työväen historian ja perinteen tutkimuksen seuranuusin (13.) verkkokirjana ja kirja kerrallaan painettuna ilmestyvä kirja on Juuso Marttilan  Strömforsin ja Ramnäsin rautaruukkiyhteisöjä vuosina 1880–1950 käsittelevä väitöskirja:

 

Juuso Marttila, Työ teollistumisen ja arjen rajapintana Strömforsin ja Ramnäsin rautaruukkiyhteisöt 1880–1950. Työväen historian ja perinteen tutkimuksen seura, Helsinki 2014, 283 s.

”Kukaan ei ole seppä syntyessään” on vanha suomalainen sananlasku, joka ei rautaruukkien ympäristössä pidä alkuunkaan paikkaansa. Sepäksi synnyttiin, muuta tietä ei vanhassa järjestelmässä arvostettuun työhön ollut. Esiteollisissa rautaruukeissa työ määritti elämänkaaren mahdollisuuksia. Työ jakoi yhteisön sosiaaliset verkostot keskeltä samaan tapaan kuin vasaroille virran antaneet joet maiseman. Pajavasaroiden jatkuva kumu antoi elämälle rytmin.

Ruotsalainen Ramnäs ja suomalainen Strömfors olivat maidensa viimeiset rautaruukit, joissa suuret vesivasarat vaikenivat 1900-luvun puolivälin maissa. Toisaalta ne edustivat perinteisintä, vuosisatoja vanhaa skandinaavista teollisuudenalaa, teollistuneina puolestaan tyypillisiä maaseudulle nousseita teollisuusyhteisöjä.

Kun teollistumiskehitys saavutti nämä esiteolliset paikkakunnat, nimenomaan työtä koskettaneet muutokset välittivät laajemmin teollistumiseen ja modernisaatioon liitetyt muutokset osaksi yhteisöjen arkea. Väitöstutkimus Työ teollistumisen ja arjen rajapintana tarkastelee, kuinka mikrotason muutoksia tutkimalla voidaan saada tietoa paljon laajempien historiallisten metanarratiivien – teollistumisen ja modernisaation – dynamiikasta ja mitä ne todella merkitsivät aikalaisten arjessa.

Kirja on saatavissa sekä verkkoversiona että painettuna kirjana:

1. Verkossa se on julkaistu YUDU-palvelussa. Klikkaa tästä (tulossa) niin pääset lukemaan kirjaa. Sivun vaihtaminen tapahtuu sivun alareunan “hiirenkorvaa” klikkaamalla.

2. Voit myös ladata itsellesi pdf-version.

3. Painettua kirjaa myyvät hyvinvarustetut kirjakaupat,  esim  Tiedekirjan verkkokirjakauppa tai Snellmaninkatu 13 myymälä. Ovh 25,00 €.

4. Työväen historian ja perinteen tutkimuksen seuran jäsenet voivat tilata painetun kirjan (20,00 €) suoraan seuralta:Raimo Parikka c/o Kansan Arkisto, Vetehisenkuja 1 00530 Helsinki  (raimoparikka (at) gmail.com) tai maksamalla 20,00 € seuran tilille FI83 8000 1000 4650 30.

Save

Comments are closed.