Barbaria ja unohdus. Historian kipujälkiä

Työväen historian ja perinteen tutkimuksen seuran uusin (36.) verkkokirjana ja kirja kerrallaan painettuna ilmestyvä teos on Ulla-Maija Peltosen artikkelikokoelma  Barbaria ja unohdus. Historian kipujälkiä.

Ulla-Maija Peltonen, Barbaria ja unohdus. Historian kipujälkiä. Työväen historian ja perinteen tutkimuksen seura. Helsinki 2020. 259 sivua.

Jokaisen sukupolven on kohdattava kysymys, miten väkivaltaiseen menneeseen tulee suhtautua. ”Historiallisen vastuun” käsite korostaa näkemystä, jonka mukaan jokaisen riippumatta siitä, ovatko he väkivallan harjoittajien tai uhrien perillisiä vai eivät, on säilytettävä muisto sodan ja sorron seurauksista.

Kirjan artikkelit käsittelevät eettisesti kipeän menneisyyden ja sen seurausten yleismaailmallisuutta sekä kirjallisuuden ja muistitiedon merkityksiä kulttuurisen muistin alustoina. Kirjan mottona toimii filosofi Hannah Arendtin ajatus: ”Meillä ei ole varaa ottaa menneisyydestä vain hyviä puolia (…) ja hylätä paha pitämällä sitä vain painolastina, joka aikaa myöten unohtuu itsestään”, sillä barbaria ja unohdus voivat kulkea käsi kädessä.

Ulla-Maija Peltonen on folkloristiikan dosentti ja tietokirjailija. Hän toimi Suomalaisen Kirjallisuuden Seurassa tutkijana ja arkistonjohtajana vuosina 2001–2016. Hänen aiempia aiheeseen liittyviä teoksiaan ovat Muistin paikat (SKS 2003) ja Punakapinan muistot (SKS 1996).

Arvosteluja:

1) Veli-Pekka Leppäsen arvio 16.5.2020 Helsingin Sanomissa: Meidän on kuunneltava uhreja. ”Ulla-Maija Peltosen artikkeliteos muistuttaa muistamisen vaikeudesta ja pakosta. Peltonen korostaa, miten ensisijaista on pyrkiä kuuntelemaan vainojen ja sotien, kaikkien räikeiden ihmisoikeus­loukkausten uhreja, olipa kyse suppeammista ihmisryhmistä tai peräti kansoista. Aina niistä lopulta kuoriutuvat esiin yksilöt – ihminen muistoineen, kertomuksineen.”

2) Vaikea muistaa vaikea unohtaaAikuiskasvatus -tiedelehdessä 3/2020. Jussi Onnismaa: ”Ulla-Maija Peltosen artikkeli kokoelma on kiinnostava ja painokas puheenvuoro valitettavan¨ajankohtaisista teemoista.” https://journal.fi/aikuiskasvatus/article/view/98375/56214

*****

Kirja on saatavissa sekä verkkoversiona että painettuna kirjana:

1. Voit myös ladata itsellesi ilmaisen pdf-version.

Huomioithan ladattavan PDF:n käyttöoikeudet: Kirjan tulostaminen ja tallentaminen on sallittua yksityiseen käyttöön tekijänoikeuslain mukaisesti. Opetus- ja tutkimustarkoituksiin artikkeleita saa tulostaa, kopioida ja tallentaa sekä käyttää Kopioston kopiointiluvan ehtojen mukaisesti. Muusta käytöstä tulee sopia erikseen tekijänoikeuden haltijan kanssa. Lisätietoa Kopioston kopiointiluvasta: www.kopiosto.fi

2. Painettua kirjaa myyvät hyvinvarustetut kirjakaupat,  esim  Tiedekirjan verkkokirjakauppa tai Snellmaninkatu 13 myymälä. Ovh 25,00 €. (Huom Korona-tilanteesta johtuen kirjaa ei ole vielä voitu toimittaa Tiedekirjaan).

3. Työväen historian ja perinteen tutkimuksen seuran jäsenet voivat tilata painetun kirjan (20,00 €) suoraan seuralta: Raimo Parikka c/o Kansan Arkisto, Vetehisenkuja 1 00530 Helsinki  (raimoparikka (at) gmail.com) tai maksamalla 20,00 € seuran tilille FI83 8000 1000 4650 30 (Muista laittaa osoite mukaan).

Comments are closed.