Keravan museo: Kuvia tehtaista, työstä ja tekijöistä

Keravan uusi taide- ja museokeskus Sinkka tarjoaa jälleen mielenkiintoisen näyttelyn (30.10 – 29.12.2013), tällä kertaa laajan valokuvakokoelman teollisuudesta, työstä ja työväestä. Näyttely on toteutettu yhteistyössä Työväenmuseo Werstaan kanssa ja esittelee valtavan määrän hienoja valokuvia, jotka eivät ole aiemmin olleet esillä julkisesti.

”Teollisuuskuvanäyttely pohjautuu Tampereella sijaitsevan Työväenmuseo Werstaan kokoamaan näyttelyyn, jonka kuva-aineisto koostuu Osuustukkukaupan 142 000 kuvan kokoelmasta poimituista 101 vedoksesta. OTK:n monipuolisissa tuotantolaitoksissa valmistettiin tuotteita kahvista kenkävoiteisiin ja nauloista naisten muotipukuihin. Kuvat avaavat näkymiä mm. Sörnäisten vaatetustehtaille, kahvinpaahtimolle ja teknokemialliselle tehtaalle, Tampereen Pispalan tulitikkutehtaalle, Järvensivun lihanjalostustehtaalle sekä Kylmäkosken naulatehtaalle. Pääosa kuvista on valokuvaajien Eino Finnen ja Atte Hyvärisen ottamia.

Helsingin radan varteen Keravalle syntyi 1900-luvun alulla useita huomattavia tehtaita. Werstaan luomaa teemaa on jatkettu Keravan museon aineistolla. Museon kuvakokoelmat kertovat paikallisesta panimoteollisuudesta, tiiliteollisuudesta, puuteollisuudesta, metalliteollisuudesta ja kumiteollisuudesta. OTK:lla oli kattohuopatehdas Keravalla. Keravan Puuteollisuus valmisti ovia, ikkunoita ja huonekaluja, Stockmannin omistamat tehtaat: Keravan Puusepäntehdas huonekaluja ja Orno Metallitehdas valaisimia. Laadukkaimmat tuotteet olivat aikansa huippumuotoilua, esim. Ilmari Tapiovaaran Domus-tuoli ja Yki Nummen Lokki-valaisin, joita valmistetaan edelleen. Keravalla teollisuutta ikuistivat mm. valokuvaajat Eric Sundström, Foto Roos, Valokuvaamo Kolmio, Väinö Kerminen, E. Winnari, Mauno Mannelin, Veijo Laine, V. Hytönen, Kamera-keskus, Aarne Pietinen Oy ja Kalevi Hujanen. Näyttelyyn on keravalaisesta aineistosta valittu 199 kuvan kokonaisuus.”

Kuvien kautta valottuu esille menneiden aikojen Kerava, jota ei enää ole. Kuvissa ihmiset on ikuistettu usein töidensä äärellä, hiomassa, sorvaamassa, viimeistelemässä, tarkastamassa, pakkaamassa tai varastoimassa. Näyttely kertoo ajasta, jolloin huonekalut, valaisimet ja kumisaappaat eivät tulleet suomalaisiin koteihin kaukomaiden tehtailta, vaan ne tulivat hyvin usein Keravalta.

Suosittelen näyttelyä lämpimästi kaikille työväenhistoriasta kiinnostuneille, kannattaa tulla kauempaakin. Itse kävin näyttelyn avajaisissa alle kouluikäisten lasteni kanssa, jotka innolla katselivat valokuvia vanhasta Keravasta ja entisaikojen tehdassaleista, koneista, töistä ja ihmisistä. Toivottavasti myös koululais- ja opiskelijaryhmät löytävät tiensä näyttelyyn, joka on avoinna vuoden loppuun asti.

Teksti Pia Lohikoski 

 

***

 Kuvia tehtaista, työstä ja tekijöistä -näyttelyyn liittyy 3 luennon luentosarja jossa kuullaan luennot teollisuuskuvauksesta, tehdasympäristöjen uudesta elämästä sekä vanhojen kuvien uudesta elämästä. Luennot pidetään tiistaisin klo 18 Sinkan luentosalissa.

12.11. Pertti Mannelin: Teollisuuskuvaus ennen
19.11. Lauri Putkonen: Vanhat teollisuusympäristöt – rasite vai mahdollisuus?
26.11 Matleena Jänis: Jäniksenä Varkaudessa – teollisuuskuva dokumenttielokuvaajan käsissä

Taide- ja museokeskus Sinkka
Kultasepänkatu 2
04250 Kerava
info: 040 318 4300, sinkka(a)kerava.fi

This entry was posted in Museot, Näyttelyt. Bookmark the permalink.

Comments are closed.