Pertti Nurminen: Aatteesta ammatiksi – Puoluetyötä ja punapääomaa

Työväen historian ja perinteen tutkimuksen seuran uusin (20.) verkkokirjana ja kirja kerrallaan painettuna ilmestyvä teos on Pertti Nurmisen väitöskirja, Aatteesta ammatiksi – Puoluetyötä ja punapääomaa.

Pertti Nurminen, Aatteesta ammatiksi – Puoluetyötä ja punapääomaa. Julius Nurmisen ja Anna Haverisen(ent. Nurminen) elämä ja toiminta työväenliikkeen järjestöaktiiveina 1900-luvun alkukymmeninä. Työväen historian ja perinteen tutkimuksen seura, Helsinki 2016, 462 s.

Työväenliike integroitui maaseutuvaltaiseen Suomeen 1800 – luvun lopulla muualta omituin opein ja esimerkein. Se organisoitui paitsi aatteellisena ja ammatillisena liikkeenä, myös taloudellisen toiminnan eri alueilla. Voimakkaasti kasvanut liike tarjosi kannattajilleen paitsi luottamustehtäviä, myös työpaikkoja. Niiden ympärille kehittyi laaja toimitsijoiden ja politiikan ammattilaisten joukko. Se liikkui ja vaikutti järjestötoiminnan, ay-liikkeen, osuustoiminnan ja julkaisutoiminnan eri tehtävissä. Ne tarjosivat yksilötasolla mahdollisuuksia yhteiskunnalliseen nousuun, mutta loivat samalla pohjaa kielteisiin ja liikkeen yhtenäisyyttä rapauttaviin ilmiöihin. Vuoden 1918 tapahtumat mullistivat kaiken. Elpyminen oli taloudellisen toiminnan osalta nopeaa, mutta aatteellisesti oikeistoradikalismin ahdistamana ja kahtia jakautuneena vaikeaa.

Tutkimus kuvaa työväenliikkeen nousua ja kriisiä avioparin ja kahden sen keskeisen toimihenkilön vaiheiden kautta. Molemmat toimivat useamman kauden kansanedustajina.

 

Kirja on saatavissa sekä verkkoversiona että painettuna kirjana:

1. Voit myös ladata itsellesi pdf-version.

2. Painettua kirjaa myyvät hyvinvarustetut kirjakaupat,  esim  Tiedekirjan verkkokirjakauppa tai Snellmaninkatu 13 myymälä. Ovh 30,00 €.

3. Työväen historian ja perinteen tutkimuksen seuran jäsenet voivat tilata painetun kirjan (20,00 €) suoraan seuralta:  Raimo Parikka c/o Kansan Arkisto, Vetehisenkuja 1 00530 Helsinki  (raimoparikka (at) gmail.com) tai maksamalla 20,00 € seuran tilille FI83 8000 1000 4650 30.

Save

Save

Save

Save

Save

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *