Jäsenkirje 1/2013

Jäsenkirje 1/2013                         Helsingissä 4.2.2013

Hyvä seuran jäsen!

Seuran vuosikokous pidetään maanantaina 25.2.2013 klo 16.30 alkaen Tieteiden talossa Helsingissä. Kokouksen jälkeen klo 17.30 alkaa The Making 50 vuotta -seminaari, jossa keskustellaan brittiläisen E. P. Thompsonin klassikkotutkimuksesta The Making of the English Working Class. Tilaisuudessa alustavat professori Pertti Haapala Tampereen yliopistosta ja professori Matti Peltonen Helsingin yliopistosta. Kokouskutsu ohessa (klikkaa vuosikokouskutsuun tästä).

Kesäseminaarin uudeksi pitopaikaksi alkaa vakiintua Työväenmuseo Werstas Tampereella. Seuraava seminaari pidetään 26.–27.8.2013 ja teemana on ”Työväestö ja hyvinvointi”. Call for Papers julkaistaan lähiviikkoina ja seminaariohjelma toukokuussa. Seminaarista ja seuran muusta toiminnasta löytyy tarkempaa tietoa sähköpostilistoilta (Info-THPTS <info-thpts@tyovaenmuseo.fi), seuran verkkosivuilta http://www.thpts.fi/ ja nyt myös Facebookista: http://www.facebook.com/THPTseura. Käy tykkäämässä.

Ensimmäinen kesäseminaari pidettiin Voionmaa-opistolla Ylöjärvellä 30 vuotta sitten toukokuussa 1983. Työväen historian ja perinteen tutkimuksen seura perustettiin suunnilleen puolen vuoden kuluttua tammikuussa 1984. Seuran ensimmäinen puheenjohtaja professori Olli Vehviläinen Tampereen yliopistosta muisteli seuran 20-vuotisjuhlassa Werstaalla toukokuussa 2004, että Kansan Lehti teki ensimmäisestä kesäseminaarista ison jutun otsikolla ”Työväen historia paremmin päivänvaloon”. Hän jatkoi juhlaesitelmäänsä seuraavasti: ”Lehden mukaan luonnehdin silloista tilannetta sanomalla, että työväen historiasta tehdään kyllä paljonkin tutkimusta, mutta tutkijat työskentelivät toisistaan eristäytyneinä. Sanoin, että seminaari oli järjestetty, jotta tutkijat tutustuisivat toisiinsa. Alustuksissa kartoitettiin työväen historian tutkimusta Suomessa yleensä ja suomalaisen työläisen arkipäivää.”

Oma seitsemän vuoden mittainen puheenjohtajakauteni on päättymässä. Viitaksi tulevaan kelpaavat edelleen Vehviläisen päätössanat vuonna 2004: ”THPTS on toiminnallaan taannut sen, että työväen historian ja perinteen tutkijan ei meidän maassamme todellakaan tarvitse puurtaa työssään yksin.”

Parhain terveisin,

Matti Hannikainen 

Puheenjohtaja

(matti.hannikainen (at) uta.fi)

Jäsenmaksu 20 euroa (sisältää Väki Voimakas -vuosikirjan) henkilöjäseniltä ja 100 euroa yhteisöjäseniltä maksetaan seuran tilille: FI83 8000 1000 4650 30 tai 800010-465030  (Sampo) viimeistään 15.3.2013. Jäsenmaksulomake ohessa.

Comments are closed.