Jäsenkirje 1/2014

 

Jäsenkirje 1/2014                                                                                                                                                        Helsingissä 28.1.2014

 

Hyvä seuran jäsen!

Seuran vuosikokous pidetään keskiviikkoa 12.2.2014, klo 16.30 alkaen Työväenmuseo Werstaalla Tampereella. Vuosikokouksen yhteydessä katsotaan Matleena Jäniksen opastuksella Jäniksenä Varkaudessa dokumenttielokuva. Jänisten valokuvaajasuku kuvasi Varkauden teollisuusyhteisöä yli sadan vuoden ajan. Neljännen polven kuvaaja Matleena Jänis on tehnyt sukunsa kaitafilmeistä ja teollisuuselokuvista ainutlaatuisen tarinan valokuvaajaperheen elämästä metsäteollisuuskaupungissa. Dokumentti kertoo työläisyhteisön muotoutumisesta, yhteen hiileen puhaltamisesta, suomalaisen hyvinvointivaltion rakentamisesta ja sukupolvelta toiselle periytyvästä elämänmuodosta.

Dokumentti on vuoden 2013 helmikuussa tapahtuneen esityksen jälkeen synnyttänyt voimakkaita reaktioita ja kiivasta keskustelua varkautelaisissa kahvipöydissä sekä yleisönosastopalstoilla niin puolesta kuin vastaan. Varkautelaiset kokevat, että Matleena Jäniksellä oli tavoitteena mustamaalata entistä kotikaupunkiaan. Jänis kommentoi väitteitä ja reaktioita tuoreeltaan:

En sano, että reaktio olisi yllättänyt täysin. En ole nähnyt lehtikeskusteluja vielä, mutta on hyvä, että dokumentti herätti keskustelua. Eiväthän kaikki ihmiset voi olla samaa mieltä,

Jäniksen mukaan kyseessä on hänen oma henkilökohtainen kokemuksensa siitä, millaisena hän kokee ja koki elokuvaa kuvatessaan nykypäivän Varkauden. Matleena Jänis kontekstoi kuvausajankohtaa Yleisradiolle:

Kuvausten aikaan tehtaalla oli yt-neuvottelut menossa ja ihmisiä oli irtisanottu paljon. Tunnelma kaupungissa oli silloin aika ankea. Kaduilla ihmiset tulivat juttelemaan ja puhumaan tehtaan tilanteesta. Se oli se, mitä halusin kuvata.

 

Kesäseminaarin pitopaikaksi on vakiintunut Työväenmuseo Werstas Tampereella. Seuraava Työväen historian ja perinteen tutkimuksen seuran kesäseminaari pidetään 25.–26.8.2014 Werstaalla. Seminaarin teemana on Työläisperhe ennen ja nyt. Call for papers julkaistaan lähiviikkoina ja seminaariohjelma toukokuussa. Seminaarista ja seuran muusta toiminnasta löytyy tarkempaa tietoa sähköpostilistoilta (Info-THPTS <info-thpts@tyovaenmuseo.fi), seuran verkkosivuilta http://www.thpts.fi/ ja nyt myös Facebookista: http://www.facebook.com/THPTseura. Käy tykkäämässä.

Ensimmäinen kesäseminaari pidettiin Voionmaa-opistolla Ylöjärvellä toukokuussa 1983. Työväen historian ja perinteen tutkimuksen seura perustettiin suunnilleen puolen vuoden kuluttua tammikuussa 1984. Seuran ensimmäinen puheenjohtaja professori Olli Vehviläinen Tampereen yliopistosta muisteli seuran 20-vuotisjuhlassa Werstaalla toukokuussa 2004, että Kansan Lehti teki ensimmäisestä kesäseminaarista ison jutun otsikolla ”Työväen historia paremmin päivänvaloon”. Seura on suunnitellut juhlistavansa 30-vuotista taipalettaan järjestämällä syksyllä 2014 erityisen juhlaseminaarin Helsingissä. Tulevalle toimintavuodelle on suunniteltu myös graduseminaarin järjestämistä. Viimeksi graduseminaari järjestettiin 2012. Tuolloin päätettiin järjestää graduseminaari joka toinen vuosi.

Seuran julkaisutoiminta kiihtyy koko ajan. Viime vuonna julkaistiin neljä verkkokirjaa, joista on mahdollista tilata oma paperinen versio. Tietoa tulevista uusista julkaisuista löytyy tuoreeltaan seuran verkkosivuilta.

 

Parhain terveisin,

Jarmo Peltola (jarmo.peltola[at]uta.fi)

Puheenjohtaja

 

Kirsi-Maria Hytönen (kirsi-m.hytonen[at] jyu.fi)

Sihteeri

Jäsenmaksu 20 euroa (sisältää Väki Voimakas -vuosikirjan) henkilöjäseniltä ja 100 euroa yhteisöjäseniltä maksetaan seuran tilille: FI83 8000 1000 4650 30 tai 800010-465030  (Sampo) viimeistään 15.3.2014.

 

Comments are closed.